Copyright 2019 - About the Stage, LLC
All rights reserved.
Case Study
Methodist Medical Center
Peoria, Illinois
 
Hamilton Entry and Streetscape Addition
Design Services Provided:
Architectural and art lighting
Pedestrian lighting
Parking garage lighting
High level of finish     
Brand identity with welcoming ambiance
Maintenance and energy friendly
Key Solutions:

Architect:  Kahler Slater

Engineer:  KJWW Engineering Consultants

Completion:  2011 

Providing a welcoming and relaxing arrival experience were critical drivers for this new entry point to the Methodist Medical Center campus, frequented by patients receiving radiation therapy in the Hamilton facility.  The medical center commissioned hand-blown glass artwork for the two-story entry lobby and the donor recognition wall.   

Lighting design involved careful collaboration with the artists during mock-ups of the glass and during final installation.  LED technology, still relatively new in the art lighting world, required vetting for color quality, thermal management, consistency, and controllability.

Seamless integration of LED lighting with architectural casework details resulted in an effective illumination strategy that still allowed easy access to power supplies and fixtures for maintenance.

The glass entry canopy is illuminated with the MMCI signature blue color, yet can be programmed seasonally with other colors from the central lighting control network. 

Pedestrian lighting takes advantage of contemporary lanterns with limited uplight, rhythmically aligned with pocket parks and campus monumental signage containing accent lighting features.  The skybridge and access corridors use narrow aperture recessed linear sources for simple support of the high level finishes.  Design services performed while with another firm.